Zdrowie i urodaLifestyle i ciekawostki

Dzienna wartość kawy dla osoby

0

Rozpocznij od niej poranek, kontynuuj dzień i zakończ wieczór – kawa wypełnia swoim aromatem życie wielu osób. Uroku tego napoju trudno przecenić, bo wszystko w nim kusi. Smak, aromat i energia, która dodaje siły z każdym kolejnym łykiem. Ale przy kawie musisz obserwować miarę. A wszystko za sprawą kofeiny, substancji, która ma aktywny wpływ na organizm. Czy jest dzienna dieta na ten popularny napój? Przeczytaj nasz materiał, aby poznać szczegóły.

Owoce kawy można zbierać na dwa sposoby: ręczny i mechaniczny. Metoda ręczna jest bardziej pracochłonna i pozwala osiągnąć lepszy wynik: zbieracz lub zbieracz zbiera tylko jagody w szczycie dojrzałości.

W przypadku mechanicznej metody zbierania stosuje się specjalne kombajny. Główną zaletą tej metody jest szybkość. Wadą jest to, że maszyna zbiera nie tylko dojrzałe, ale także zielone jagody.

Przybliżona ilość kawy na dzień

Błędem byłoby wymienianie pewnej liczby filiżanek dziennie, która mogłaby stać się normą. Wszakże odmiany zbóż i sposób przygotowania oraz zwyczaj rozcieńczania napoju mlekiem lub wodą wpływają na zawartość w nim kofeiny. Dlatego zalecane normy są powiązane z ilością tej substancji czynnej w składzie. Polecany sklep z kawą znajdziesz na https://teaverso.pl/KAWA/

Zaleca się, aby osoba dorosła spożywała jednorazowo nie więcej niż 100-200 mg kofeiny. Optymalna ilość kawy dla wartości dziennej to nie więcej niż 400 mg kofeiny lub 3-5 filiżanek napoju dziennie.

Ale musisz pamiętać o indywidualnych cechach każdego organizmu. Ktoś czuje się świetnie, pijąc 5 filiżanek mocnej kawy, a ktoś nawet drugi kubek przyprawia o bicie serca. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny szczególnie zwracać uwagę na reakcję organizmu, ponieważ wszystkie substancje z diety matki wraz z mlekiem dostają się do organizmu dziecka. Czy można pić kawę do karmienia, pisaliśmy w odpowiednim artykule.

Kilka ciekawych faktów o kawie

Kawa jest tak wyjątkowa i wszechstronna, że chce się o niej dowiedzieć się coraz więcej. Wtedy zainteresują Cię fakty, o których Ci opowiemy. Więc:

  • W sumie istnieje około 90 gatunków kawowców, ale tylko 2 z nich mają znaczenie przemysłowe – arabica i robusta.
  • Dlaczego jagody zbiera się u szczytu dojrzałości? Do czasu dojrzewania ziarna wchłaniają użyteczne substancje z miąższu, a także cukier, który nadaje im słodkawy smak.
  • Doświadczony zbieracz zbiera 45-90 kg jagód z kawowca w ciągu 1 dnia. To wystarczy na wyprodukowanie 10-20 kg kawy.

Ile kofeiny znajduje się w różnych rodzajach napojów

Łatwo się domyślić, że ilość tego aktywnego składnika jest inna w cappuccino i czarnej kawie. Zajmijmy się tym problemem bardziej szczegółowo.

  • Kawa filtrowana (150 ml) – 60-180 mg, średnio 115 mg.
  • Kawa czarna parzona w ekspresie (240 ml) – 65-120 mg.
  • Espresso (30 ml) – 30-60 mg.
  • Cappucino- 70-80 mg
  • Kawa rozpuszczalna (150 ml) – 60-85 mg.

Dostrzeżmy, że te wskaźniki są jedynie orientacyjne i zależą od rodzaju kawy, stopnia wypalenia ziaren. Im wyższy, tym wyższa zawartość kofeiny. A jeśli wlejesz zmielone ziarna do Turka nie zimną, ale natychmiast gorącą wodą, w napoju będzie mniej kofeiny. Sprawdź sposoby parzenia kawy a zawartość kofeiny w kawie.

Korzystając z tej listy, możesz jednak obliczyć przybliżoną dzienną liczbę filiżanek. Ale nie ma nic lepszego niż zasada „wszystko jest dobre z umiarem” – także w kwestii spożycia kawy.

You may also like